Robotik Kodlama Nedir ?
Robotik Kodlama Nedir ? Sorusuna ilk teknoloji nedir? sorusuyla başlasak daha doğru olacaktır. İnsanoğlu ilk çağlardan bugüne doğayla bütünleşik biçimde ihtiyaç hiyerarşisiyle süregelmiştir günümüze. Hayatta kalmak ve beslenmek için avcı-toplayıcı gelenekler yerleşik hayatla beraber terkedildi. Onun yerini emek almıştır. Hayatta kalmak için çalışması üretmesi gerekmektedir. Tabi ki bu çalışmalarla birlikte işleri kolaylaştıracak araçların gereksinimleri ortaya çıkmış ve üretilmeye başlanmıştır.
Teknoloji denilince akla genelde elektronik aletler gelse de aslında insan oğlunun ürettiği her araç teknolojidir. Hatta şöyle bir cümle duymuşsunuzdur “O dönemin teknolojisiyle” diye.
Günümüz teknolojisi ise artık yerini akıllı cihazlara bırakmakta ve Robotik kodlama burada devreye girmektedir. Robotik kodlama kısaca yazılım ile elektroniğin bir arada kullanılmasıdır. Yönlendirebilen, programlanabilen cihazların oluşturulmasıdır.
Peki Yazılım Nedir ?
Yazılım, elektronik cihazların birbirleriyle ve insanların cihazlarla iletişime geçip onlara çeşitli görevler yapma amaçıyla tasarlanmış makine komutlarıdır. Teknik olarak tanımı böyle. Daha sadeleştirirsek insanın -ki günümüzde konuşma diline yaklaştı kodlar- belirli semboller yardımıyla makinelerdeki 0-1 komutlarıyla makineleri yönlendirmesidir.
İşte Robotik kodlama bu elektronik ve yazılım disiplinlerinin bir arada kullanılmasıdır. Bu sayede bir çok akıllı cihaz üretilmiştir. Hayatımızın her alanında bunları görmekteyiz. Örneğin markete gittik kapı bizi algılayınca açıldı. Bu nasıl oldu hiç düşündünüz mü? Kapının üzerinde bir sensör var. Bu sensör bizi algıladı ve motorların çalışması gerektiğini bildirdi. Peki kapı yaklaştığımızı nasıl algıladı yani neden 10 metre uzaktayken değil de dibine geldiğimizde açılıyor. İşte burada da yazılım devreye giriyor makinanın hangi şartlarda harekete geçeceğini ona söylemiş oluyoruz.
Gerek dünya üzerinde gerekse ülkemizde artık, Robotik Kodlama Eğitimleri oldukça popüler hale geldi. Hatta bir çok okul, kolej ve kurs yerleri bünyelerinde Robotik kodlama derslerini vermekteler. Robotik kodlama okul öncesi seviyeden başlayabiliyor. Üniversite hatta daha ileri seviyelere kadar devam edebiliyor.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Her Robotik kodlama eğitimi acaba gerçekten robotik kodlamamı? Popülerlik artıkça eğitimlerde istismara açık hale gelmektedirler. Robotik kodlama adı altında çok alakasız eğitimler sunulmaktadır. Özelliklede Çocuklar için robotik kodlama eğitimlerinde, Çocuklara robota benzer bir oyuncak verilip alakasız şeyler öğretilmektedir. Velilerin bu konuda daha bilgili olmaları çok önemlidir. Çünkü Robotik kodlama adı altında aldıkları eğitim doğru eğitim değil ise ilerleyen zamanlarda evet ben robotik kodlama dersi aldım diyerek. Aslında öğrenmediği şeyin sebebiyle çok önemli bir alanı kaybetmiş olabilir.
Robotik Kodlama Nedir ? Eğitimleri Nasıl Oluyor ? İçeriğinde Neler Olmalı ?
Doğru şekilde planmış Robotik kodlama eğitimleri eğitimleri 5-7 yaş arasındaki çocuklar için Scratch vb. uygulamalarla başlamalıdır. (Bu durum 7 yaş ve üstü için geçerli değildir.) Önce çocuklara algoritma mantığı öğretilmelidir. Temel görsel zekası, bakış açısı, gereken matematik ve ingilizce alt yapısı oluşturulmalıdır. Temel düzeyde Robotik Kodlama seti yardımıyla oyunlaştırılacak eğitim içeriğinin sevdirilmesi ve çocuğun bu yapıyı benimsemesi sağlanmalıdır. Çocuğun eline bir maket robot verip hadi sağa dönder hadi sola dönder bu yanlış bir eğitimdir.
7 yaşından büyük çocuk ve yetişkinler için artık profesyonel işlemler zamanıdır. Eğitim kesinlikle programlama dili tabanlı olmalıdır. Yazılım olmadan robotik kodlama olmaz. Hatta seçilecek olan yazılım dili de bu noktada çok önemlidir. Robotik kodlama bütün programlama dilleriyle sağlanmaktadır. Fakat ekosistemi olmayan, gelecekte yer edinemeyecek programlama dillerinden kaçınmak gerekiyor. Hatta gelecekte popülerliği artacak ekosistemi genişleyecek diller seçilmelidir. Robotik kodlamanın asıl amacı bu zaten. Özellikle çocukları geleceğe hazırlamak ve yazılım öğrenmesini sağlamaktır. Geri kalmış bir dil ile bunu sağlanamaz.
Örnek vermek gerekirse şuan dünya üzerindeki en popüler diller varken hiç duyulmamış gelecekte hiçbir teknolojide kullanılmayacak diller yanlıştır. Eğer bu konuda bilgi edinmek isterseniz. Yani dünyada şuan en popüler diller hangisi merak ediyorsanız TİOBE sitesinden bakıp oradaki dillere göre tercih yapabilirsiniz. ilk 10-15 sırada yer alan diller ekosistemi en güçlü olan dillerdir. Aklınızda olsun. Eğer bir kurs veya eğitim tercih durumunuz olursa hangi dil üzerinden öğretiyorsunuz? sorusunu mutlaka sorun. Günümüzde elektronikle en uyumlu diller C++, Python, ruby, C ve Java dilleridir. Ve bu diller çok güçlü ekosistemlere sahiptirler. Bu diller dışında adı sanı belli olmayan dilleri tercih etmeyiniz.
Arduino ve Robotik Kodlama Nedir ?
Gelelim Elektronik tarafına. Günümüzde robotik kodlama için eğitim setlerine çok kolay bir şekilde ulaşılmaktadır. Gerek okul öncesi robotik kodlama setleri. Gerek çocuklar ve yetişkinler için hazırlanmış Temel, orta, ileri seviye setler. Tabi ki bunlar öğrenme amaçlı hazırlanan materyaller. Eğitim setleri dışında yüzlerce hatta binlerce materyal bulunmaktadır. Burada da önemli bir detay söz konusu eğitim alırken neler öğretiyorlar. Hangi materyaller var, iki led yakıp tamam öğrendin bu yanlış.
Temel seviyede hangi materyaller öğretiliyor. Bu önemli bir detaydır. Özelliklede sensörler çok önemli bir noktadır. Örneğin nabız sensör ile uygulama yapılacak mı? Şuan tıp dünyası robotik sistemleri oldukça fazla kullanıyorlar. Bu konuyla ilgili uygulamalar müfredatta yer alıyor mu? gibi detaylar oldukça önemlidir.
Genelde elektronik işlemler Arduino micro işlemcisi ile gerçekleştiriliyor. Ama Arduino kartı bu alanda tek değildir. Birçok micro işlemci kartı bulunmaktadır. Arduino bunların içerisinde en popüler olanlardan biridir. Hatta uygulayabilirlik çerçevesi oldukça geniştir. Eğitim için doğru seçimlerden biridir. Aynı zamanda bazı eğitim müfredatlarının içerisinde kendi micro işlemci kartını yapmak öğretilebiliyor. Biraz zahmetli bir iş olduğundan ileri seviyelere yansıtılan bir durum diyebiliriz.
Bu birazda araç ve gereçlerin fiyatlarıyla alakalı bir durum. Çok ucuz maliyetlerle proje gerçekleştirilebilindiği gibi oldukça yüklü maliyete sahip projelerde bulunmakta. Bu noktada Robotik kodlama atölyesinin donanımı önem arzetmektedir.
Robotik Kodlama Örnekleri ve Projeleri Neler?
Bir çok robotik kodlama kursu kendi mali durumlarına göre proje seçiyorlar diyebiliriz. Bu noktada uzun yıllar bu alanda çalışmalar yapan köklü eğitim kurumları tercih edilmelidir. Ellerindeki materyallere göre örnek projelerini oluşturuyorlar çünkü.
İlk örnekler genelde kodlar yardımıyla ledleri yakıp söndürmekle başlıyor. İlerleyen projeler şartlar algoritma yapılarıyla devam ediyor. Şöyle denilebiliriz. Aslında robot dediğimiz şey bir çok sensörün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir nesne. Tabi ki bunu sadece insansı bir robot görüntüsüyle düşünmeyin. Bir marketin kapısını açanda akıllı bir sistemdir.
Çünkü parça parça sensörlerin hepsi. Hem elektronik hem de yazılım değerleriyle projelerde sağlanırlar. Orta seviye eğitimlerde genelde toprak nem sensörü, mesafe sensörü vb. sensörlerle hareket yapıları öğretilip. Bir robot veya araba benzeri şeyler hareket ettirilmektedir. İleri seviyelerde akıllı ev sistemleri de bunlara dahil olur daha büyük projeler örneklendirilmektedir.
Robotik Kodlamanın Amacı Nedir?
Bu soruyu kısaca açıklamak gerekirse hayatı kolaylaştıran üretimler gerçekleştirmek. Aslında bu konuda daha net bilgiye sahip olmanız için. Öğrenmeyi amaçlamasanız bile düzenlenen bir çok robotik kodlama etkinliklerine katılabilirsiniz.
Hobi Olarak Robotik Kodlama
Bir çok insan üretmeyi, kendini geliştirmeyi bir görev olarak değil, içinden gelerek yapmaktadır. Robotik kodlamada en güzel hobilerden biridir. Üretebileceklerinizi sınırı yok. Hatta hayal gücünüz sizlere neyi söylüyorsa onu gerçekleştirmek elinizde oluyor. Çünkü Ürettiğiniz bir aracın çalışması hayatın içinde yer alması büyük keyiftir. Gelişen dünyada tıpkı kitap okumak, müzik dinlemek gibi kod yazmak, elektronik bir şey üretmekte bir yer edinecektir.
Robotik Kodlama Eğitimlerini İncelemek İçin TIKLAYIN