fbpx

Sam Bilim Akademi

Yeni Nesil Yazılım Eğitimleri

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak için gereken adımları. Yazılımdan nasıl para kazanılır? Yazılımın hangi alanlarında kendimizi geliştirmemiz gerekiyor? Bu soruların cevabını değerlendirip hem yazılım alanında faaliyet gösterenlere hem de yazılıma giriş yapmak isteyenlere rehber olacak nitelikte bir yol haritası belirleyeceğiz. Sizlerde yazılım öğrenip para kazanmak istiyorsanız hadi bakalım neler yapmamız gerekiyormuş.

1-Doğru Yazılım Alanını Seçmek

Yazılım dünyası içerisinde ilk girdiğinizde uçsuz bucaksız gibi gelecektir. Karşınıza sürekli olarak daha önce hiç duymadığınız kelimeler ve öğrenme tavsiyeleri ile karşılaşacaksınız. Şunu öğren bunu öğren gibi, kafanızı allak bullak edecek bir sürü şey. Kendi yolunuzu bulana kadar bu durum böyle devam edecektir. Hatta dipsiz bir kuyuda gibi hissedip mental olarak kendinizi kötü hissetmenize sebep olacaktır. Endişelenmeyin bu durum geçicidir. Tabi ki ne kadar hızlı bir biçimde bu karmaşadan kurtulursanız sizin açınızdan o kadar iyi olacak, ayrıca zaman kaybetmemiş olacaksınız. Çünkü yazılıma girişin yolu uzundur. Eskilerinde dediği gibi “Erken kalkan yol alır”. Peki bu karmaşanın, bilgi kirliliğinin, daha doğrusu bu kadar farklılığın sebebi nedir? Şimdi bunu bir anlayalım.

Yazılıma Giriş

Yazılımın giriş karmaşası ve tercih zorlaştırıcı unsurları şöyle sıralayabiliriz;

Programlama dili çeşitliliği: Sizce kaç tane programlama dili vardır? Vikipedi‘ye göre şimdiye kadar 250 den fazla programlama dili üretilmiş. Ayrıca bu dillerin çoğuyla çoğu şey yapılmaktadır. Biraz kafa karıştırıcı değil mi? Şöyle açıklarsak daha net olacaktır. Örneğin bir masaüstü program yapmak istiyorsunuz. Basit bir kendi gelir-gider muhasebenizi yaptığınız program diyelim. Bu programı C# ile yapabilirsiniz. Java ile yapabilirsiniz. Python ile yapabilirsiniz vs… daha da uzar gider bu böyle. Kısaca çoğu programlama diliyle masaüstü programınızı yapabiliyorsunuz. İşte karışıklık bu noktada ortaya çıkıyor. Hangi programlama diliyle yapmalıyım. Hangi dili seçersem daha iyi olur? Hatta hangi yazılım dili seçersem daha çok para kazanırım? Benzeri sorular başlangıcı zorlaştıran unsurlardan biridir. Doğru programlama dili seçimi konusuna bu yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değinip aklınızdaki soruları çözeceğiz. Fakat önce halletmemiz gereken başka noktalar var. Hepsi sırayla.

Yazılım alanlarının çeşitliliği: Dil farklarının ardından yazılım için kararsızlık unsurlarından bir diğeri de yazılım sektöründe ki alanların çeşitliliğidir. Web Yazılım mı öğrenmeli? Mobil Yazılıma mı yönelmeli? İki tane Mobil Oyun yapıp mağazaya atsam mı? Herkes Yapay Zeka gümbür gümbür geliyor diyor. Ya da bir Kafe-Menü adisyon programı yazıp yılda 100 liradan 50 kafe bağlasam bu işe tamam. Olmadı yeni yerli işletim sistemini yazıp ortalığı sallayayım vs. gibi sorular cümleler uzar gider. İşte yazılımda ki bu alan belirleme unsuru da kararsızlığa ve zaman kaybına sebep olan unsurlardan biridir.

Önce şu yazılım sektöründeki alanlar nelermiş bir bakalım. Doğru alan seçimini yapalım. Sonrada doğru alan için doğru programlama dili kısmına geçelim.

En Popüler Yazılım Sektörü Alanları ve Yazılım Dilleri

Web Tasarım ve Yazılım Alanı

Yazılım denilince ilk akla gelen tahmin edebileceğiniz gibi web siteleridir. Hem local hem de global de iş hacminin yüksek olduğu yazılım kulvarlarından biridir. Yazılıma girişi web yazılım üzerinden yapmanızın çok büyük avantajları olacaktır. Küçük web site yapımlarıyla başlayan yazılım serüveniniz. Bir kaç yıl içerisinde. Tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük rakamlara ulaşabilirsiniz. Tabi ki bu durum sizin bu işle ne kadar haşır neşir olduğunuzla da ilişkilidir. Bunun yanı sıra Web Yazılım sadece web site yapımıyla ilgili bir alan değildir. Sunucu tabanlı işlem gerektiren mobil uygulamalar olsun, masaüstü programlar olsun illaki veri akışı için web yazılıma ihtiyaç duyacaktır.

Peki Sen Web Yazılım Uzmanı Olmak İster misin?
Web Yazılım Öğrenmenin Avantajları:
  • Yüksek iş hacmiyle çok rahat iş bulabilirsiniz. Yazılım iş ilanlarına bir göz atarsanız. 10 işten en az 5 tanesi. Web Yazılım uzmanı talebiyle açılmıştır.
  • Hemen hemen iş hayatında ki tüm işletmelerin web sitesi ihtiyacı vardır. Freelance takılmak isterseniz. Ya da kendi yazılım firmanızı kurmak isterseniz. Çok rahat bir şekilde web sitesi yaptırmak isteyen müşteriler bulabilirsiniz.
  • Web 3.0 ile daha da popülerleşecek kulvarlardan biridir. Bugün öğrenseniz, merak etmeyin, yarın ölmeyecek mecralardan biridir.
  • Kendi reklamını kendi yapabilen alanlardan biridir.

Tabi ki bunların yanı sıra Web Yazılımcısı olmanın bir kaç küçük dezavantajları da vardır. Öğrenmesi diğer alanlara göre biraz daha zahmetli ve bir çok yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Bu teknik dezavantaj diyebiliriz. Hatta sabırlı biriyseniz bu sizin için problem bile olmayacaktır. Diğer bir dezavantaj ise yapılan işin başlangıçta emekle doğru fiyatlandırma problemi diyebiliriz. Bunu şöyle açıklasam daha rahat olacaktır. Web yazılıma yeni başlayan biri 2-3 ay uğraşıp ona göre fiyatlandırdığı projeyi başka biri çok komik bir rakama ortaya çıkarabilmesi ve bunu müşterinin “sen 10 lira diyosun ama bak başkası 1 liraya yapıyor” diyebilmesi. Yine web yazılımın başlangıç aşamalarında ki durumlardan biridir bu. Zamanla durumlar değişiyor net bir şekilde söyleyebiliriz. Zaman sizi profesyonelleştiriyor ve neyin nasıl işlediğini rahat bir biçimde görebiliyorsunuz. Web yazılım alanında, 500 Liralık işlerde vardır. 500Bin liralık işlerde vardır. Projenin yapısına göre fiyatlandırılmaktadır.

Web Yazılım uzmanlığını “Yazılım öğrenmek istiyorum nereden başlamalıyım?” diyenlere başlangıç için tavsiye edebiliriz.

Web Yazılım Geliştirme için en çok tercih edilen diller ve frameworkler:

Frontend için:

HTML-CSS-JS

Backend için:

Mobil Uygulama Alanı

Son yıllarda çok revaçta olan yazılım kulvarlarından biriside mobil uygulama yazılım sektörüdür. Bu alanın daha da gelişeceği ve taleplerin artacağı kesindir. Yazılıma giriş için pek doğru bir başlangıç noktası olmasa bile. Eğer mobil uygulama geliştirmeye uygun bir programlama dilinin temel seviyesi (SE) doğru ve sağlam bir biçimde öğrenildiyse. Mobil uygulama geliştirme alanında ilerlemek. Doğru bir karardır. Mobil uygulama geliştiricilerinin kazandıkları ortalama olarak daha fazladır. Mobil teknolojinin web kadar eski olmaması. Ayrıca bu alanda nitelikli geliştirici yetişme zorlukları gibi unsurlar mobil yazılımcılarını daha kıymetli bir noktaya yerleştirmektedir. Çünkü mobil uygulama geliştirme bir çok yazılım alanına göre daha zor ve içerisinde bir çok komplike yapıyı barındırmaktadır.

Bu konuyu biraz daha açarsak şöyle bir tablo var karşımızda; Yakın bir gelecekte bu durumun tamamen ortadan kalkacağını düşünmeme rağmen hala günümüzde Native, Hibrit ve Cross platform ayrımları kalite dengesini belirlemektedir. Kısaca açıklayacak olursak; Native uygulamalar: uygulamanın kullanılacağı platforma özgü dillerle geliştirilen uygulamalardır. Yani Android için ayrı IOS ve diğer platformlar için ayrı geliştirilmesi demek. Hibrit ise Mobil uygulamalar gibi çalışan webview yapılarıdır. Aynı yapıyla hem andoid hem iosta web yapılarıyla çalışır. Cross platform uygulamalar ise tek bir ara dil ile yazılarak platforma özgü dillere çıktı alınan yapılardır.

Performansa göre native uygulamalar daha sağlam ve hızlıdır. Fakat geliştirme süresi uzun aynı zamanda iş yükü fazladır. Bu duruma alternatif olarak bir çok yeni framework ortaya çıkmıştır. Cross platformlar aynı anda hem android hem İOS çıktı alınmasına olanak tanımaktadır. Performans olarak native yakın sonuçlar ortaya koyan frameworkler ilerleyen zamanlarda native gücünü daha da zorlayacaklardır. Tabi ki mobil geliştirmede. Hangi kulvar seçilirse seçilsin. Geliştirme yapılacak cihazların. Native yapısına hakim olmaları kısmen de olsa gerekmektedir.

İOS geliştiricileri Android geliştiricilerden daha fazla maaş ile çalıştırılmaktadır. Ayrıca sektörde de daha fazla para kazanmaktadırlar. Fakat İOS geliştiricisi olmakta ayrı bir maliyettir.

Android için en popüler programlama dilleri:
İOS için en popüler programlama dilleri:
Cross Platform geliştirmek için popüler programlama Frameworkleri:
  • Flutter
  • React Native
  • Xamarin

Dijital Mobil Oyunlar Alanı

Mobil uygulama yapımı. Yazılım Öğrenip Para Kazanmak için yatırım yapılabilecek. Yazılım sektöründeki en eğlenceli alanlardan biridir. Mobil oyun geliştirme alanı. Son zamanlarda sizlerde fark etmişsinizdir. Oyun sektöründe ki hızlı yükselişi. Oyun firmalarının inanılmaz değer kazanmalarını. Yazılıma başlangıç için oyun programlama doğru alanlardan biridir. Hatta bir çok ünlü yazılımcının geçmişinde oyun programcılığı vardır. Oyun geliştirme kulvarı yazılım dünyasında oyun motorları yardımıyla daha da kolay yapılabilir hale gelmiştir. Hatta bir kaç gün içerisinde bile oyun yapmak mümkündür. Fakat bu keyifli sürecin bir de realistik tarafı var. O da rekabetin çok fazla olması. Yani geliştirdiğiniz bir oyunun ciddi reklam çalışmaları olmadan tutması, size bir getirisi olması neredeyse imkansız diyebiliriz.

Bunun yanı sıra kaliteli oyunlar yapmak için çok sabır ve çaba gerekmektedir. Fakat yazılıma giriş yapıp öğrendikten sonra farklı kulvarlara geçmek isterseniz keyifli bir biçimde bir çok yapıyı içerisinde barındıran oyun programlamayla başlamanız yerinde bir karar olacaktır. Ayrıca sadece öğrenmek için algılanmasın eğer ki gerçekten çabalayıp ortaya kaliteli ürünler koyarsanız. Sadece ürettiğiniz oyunlardan bile para kazanabilirsiniz. Hatta oyun firmalarında iş bulabilirsiniz. Hatta freelance olarak oyun projeleri alabilirsiniz.

Mobil Oyun Yapımı İçin Oyun Motorları ve Programlama dilleri:

Mobil oyun yapımı sizlere yazılım yanı sıra grafik tasarım – animasyon – 3d modelleme gibi farklı alanları da öğretecektir.

Türkiye’nin En Kapsamlı Oyun Programlama Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Günümüzde hızla akıllı sistemlerin ortaya çıkması ve gelişmesi IOT olan ilgiyi oldukça artırmaktadır. Yazılıma giriş demeyelim de bir kaç tık ilerisi için plan yapmak isteyen arkadaşların bu alanda boy göstermesi ve yatırım yapması doğru bir karar olacaktır. Fakat bu alan biraz daha globale hitap eden bir kulvar. Türkiye’de bu alanda iş bulmak, iş yapmak, gelir elde etmek oldukça zor diyebiliriz. İlerde nasıl olur birlikte göreceğiz fakat şuan için yurtdışı iş kapasitesi olan geliştiricilerin seçimi olması gerektiği düşünülebilir. Fakat yurtdışı bağlantılar kurup uzaktan çalışıp gelir elde etmekte mümkündür. Çünkü özellikle Avrupa ve Amerika’da bu alana büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bu da geliştirici ihtiyacını oldukça artırmaktadır.

Nesnelerin İnterneti (IoT) İçin en çok tercih edilen diller:

  • C
  • C++
  • Java
  • JavaScript
  • Pyhton
  • Go
  • Parasail
  • Assembly

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak – Simülasyon Teknolojileri Alanı

Metaverse son zamanlarda ne çok konuşuluyor değil mi? Dijital avatarlar ile simüle edilmiş bir yaşam biçimi var karşımızda. Tam olarak hayatımıza ne zaman nasıl ve ne derecede gireceğini şimdilik bilemiyoruz. Fakat Simülasyon teknolojileri yazılım alanları arasında oldukça popüler bir yere sahip olduğu ortada. Gelecek odaklı kariyer düşünen yazılımcılar için. Simülasyon büyük getiri sağlayabilecek alanlar arasında yer almaktadır.

Simülasyon Teknolojileri Alanı için en çok tercih edilen programlama dilleri:

  • C++
  • Ruby
  • Python
  • Java

Yapay Zeka ve Robotik Alanı

Oldukça popüler ve iş olanakları bakımından en çok aranan yazılım alanlarından biri de yapay zeka ve robotik alanı diyebiliriz. Yazılım bilgisinin yanı sıra elektronik vb disiplinleri de içinde barındırmaktadır. Günümüzde yapay zeka bir çok alanda işlevsellik kazanmıştır. Gelecekte daha da popülerleşerek kullanım ve talep durumu artacağına kuşku yok. Ülkemizde Robotik kodlama eğitimleri çocuklar da sunulmaktadır. Çeşitli oyunlaştırılmış sistemler, animasyonlar, legolar, ardunio gibi. Robotik Kodlama Nedir? makalemizden bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yapay Zeka ve Robotik için en çok tercih edilen diller:

Siber Güvenlik Alanı

Yazılımsal araçlar uygulamalar arttıkça bu sistemlerde ki hatalar açıklarda artmaktadır. Doğal olarak bu sistemleri iyileştirmek korumakta önemli bir iş olanağı olarak ortaya çıkmaktadır. Siber güvenlik alanı diğer yazılım alanlarından biraz daha farklıdır. Bir çok disiplini içerisinde barındırmaktadır. Bu alanda faaliyet göstermek isteyen kişilerin geliştirme araçlarına hakim olmanın yan ısıra güvenlik mekanizmalarına da hakim olması gerekmektedir. Bir çok programlama diline hakim olmak saldırının nereden nasıl geldiğini buna karşı nasıl iyileştirmeler yapılması gerektiğini iyi bilmek ve konuya tam anlamıyla hakim olmak gerekiyor.

Siber Güvenlik Alanı için en çok tercih edilen diller:

  • Python
  • C#
  • PHP
  • JAVA
  • JavaScript

Blockchain Alanı

Bitcoin ile hayatımıza giren Blockzincir alanı yazılımda en çok gelecek vaad eden alanlardan biridir. Bir çok teknoloji firması Blockchain yatırımı yapmaktadır. Bir çok kurum bir çok işletme teknolojilerini blockchain yapısına entegre etme çabasındadır. Bu durum ise yazılımın bu alanı için yeterli motivasyonu bizlere sağlamaktadır. Merkeziyetsiz yapı modeli olarak blockzincir bir çok programlama diliyle hayata geçirilmektedir. Ülkemizde bitcoin dışında şuan kullanım alanı olmasa da ilerisi için göz ardı edilemeyecek bir gerçeklik yapısına sahiptir. Ayrıca yurtdışı çalışma olanakları olarak elimizin altında dursa fena olmaz.

Blockchain alanı için en çok tercih edilen diller:

  • Javascript
  • C#
  • C++
  • Python
  • Golang
  • Solidity
  • Java
  • Rust

Yazılım alanları sadece yukarıda bahsettiklerimizle sınırlı değildir. Hatta bunlar sadece son dönemde ön plana çıkan ve sizlere doğru karar verebilmeniz adına başlangıç tavsiyeleridir. İnşallah fikir sahibi olmanıza yardımcı olur ve yazılıma doğru bir başlangıç yaparsınız. Ayrıca Yazılımla ilgili karar verirken iki karar mekanizması vardır aslında. Birincisi yazılım öğrenip para kazanmak; eğer istediğiniz para kazanmaksa yukardaki alanlardan herhangi birini seçip disiplinli bir biçimde çalışıp ortaya profesyonel işler koymanız para kazanmanız için yeterlidir. İkincisi ise; yazılım zor bir süreçtir. Sizi mutlu edecek bir alanda ilerlemek ve aynı zamanda para kazandıracak bir yol seçmek ise; o zamanda size en yakın gelen alanı seçmenizdir. Şimdi birazda başka konulara değinelim.

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak-Yazılımdan Nasıl Para Kazanılır?

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak için Yazılımın bir çok para kazanma yöntemleri bulunmaktadır. Ancak iki farklı iş modeli bulunmaktadır. Bu modellerinde kendine göre avantajları-dezavantajları bulunmaktadır.

Profesyonel Yazılımcı:

Herhangi bir yazılım firması veya yazılımla ilgili departman barındıran kurum ya da işletmelerde çalışmak. Avantajları düzenli gelirinizin olması sosyal haklarınızın olması vs. Diğer tüm meslek dalları gibi çalışabileceğiniz yazılımcı biçimi. Garantici bir yaklaşımınız varsa tercih edip ilerleyebilirsiniz. Kendinizi geliştirdiğiniz yazılım alanıyla ilgili iş ilanlarını araştırıp kendinize bir profil oluşturmanız iş bulmanız için yeterli olacaktır. Dezavantajları ise sürekli kendini tekrar eden bir sürecin içerisinde yozlaşabilirsiniz. Geliştirme yetenekleriniz ne kadar iyi olursa olsun belirli bir maaş scalasında kalabilirsiniz. Dünyanın farklı bir yerinde sizinle aynı işi yapıp sizden kat kat fazla gelir elde edebilen birilerinin varlığı da günümüz gerçeklerinden biridir.

Freelancer Yazılımcı:

Herhangi bir kuruma bağlı olmadan. Destek ya da proje bazlı çalışma şeklidir freelance. Serbest çalışma şekli, yaptığı işe göre para kazanma modeli ucu açık bir gelir durumunu göstermekte. Büyük gelirler de edilebilir. İşler yolunda gitmeyebilir de. Freelancer yazılımcıların ilk yapması gereken şeylerden birisi kendini olabildiğince fazla mecrada gösterebilmektir. Aktif olup işler yakalayabilmeli ayrıca zengin bir portfoy oluşturup. Kendine müşteri çekebilmelidir. Avantajları herhangi bir bağ olmaması projelere göre kendini sürekli geliştiriyor olması diyebiliriz. Dezavantajları ise çok fazla rakip olması. Tuhaf fiyat dengesizliği. Kendini gösterebilmesi için daha fazla efor sarfetmesi vs. Freelancerlar için bir çok iş olanağı sunan web siteleri bulunmaktadır. Eğer bu şekilde para kazanmak isteyen varsa bu siteleri araştırmaları yeterlidir. Ayrıca en önemlisi de zengin bir portfoy oluşturmalarıdır.

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak

Yazılım Öğrenip Para Kazanmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön
Ara